Verhalen van deelnemers

Vertel je verhaal in vilt

Na het overlijden van Madelon en Oscar ontdekte ik het schrijven. Papier was geduldig. Hier kon ik al mijn emoties, hoe onredelijk soms ook, op kwijt. Niemand die mij hierin remde. Het hielp mij door mijn rouwreis. En nu is het boek met al die aantekeningen een bron van troost en inspiratie.

Omdat de inhoud hard is maar ik mijn kinderen met liefde koester, wilde ik iets met de kaft. Het moest iets unieks zijn. Het moest zacht zijn.


Ik kwam in contact met Nathalie en samen kwamen we tot het idee om met vilt een unieke kaft voor mijn rouwverhaal te maken. Afgelopen zaterdag was het zover. Onder leiding van Nathalie maakte ik samen met Mischja van Marion ons eigen unieke kunstwerkje.


Ik ben zo enthousiast geworden dat het maken van een kaft een onderdeel wordt van het begeleidingstraject. De hardheid van de inhoud verzachten. De zachte buitenkant als metafoor de liefdevolle schouder, het luisterende oor en het kind dat je koestert.


Leonie Nuijen / Rouwcoach

Zaterdag vilten: in de loop van de week, lees donderdag ofzo, bedacht ik mij dat ik erg behoefte had aan 1 op 1  vilten op locatie en dan geen bloem maar gewoon intuïtief vilten….. hoe fijn was dit…Nathalie had ruimte en tijd…en gaf mij de mogelijkheid om te komen…alles op het juiste moment!

Ik mocht komen..en we zien wel…fijn dit vertrekpunt. Ik werd ontvangen met aandacht in het prettige atelier. Een heerlijk zoetigheid….wat al een lust voor het oog was. Nathalie had een luisterend oor en gelijke tijd met een aangename nuchterheid werden de materialen gepakt en mocht ik gaan ervaren.

Het voelde voornamelijk gemakkelijk en in rust om zo aan de slag te gaan.

Bloem komt vast later, of niet…. Het instructie filmpje was duidelijk en helder in uitleg.

Bedankt voor je inspiratie  zowel op emotioneel vlak als ook op het creatieve vlak. Kon me goed ontspannen en ben opgeladen naar huis gegaan. Was een super middag. Ook jij bedankt daarvoor.

Wat een mooie ontroerende dag heb ik mogen hebben. Mijn eigen rouwlandschap vertelt in vilt. Met Nathalie die de juiste vragen stelt waardoor je geraakt wordt en je emoties voelbaar worden. Het is een plek waar alles mag zijn en die helend is geweest voor mij.

Een prachtige plek waar je met een professioneel team aan de slag kunt met vilt. Onlangs volgde ik de workshop "Vertel je verhaal in vilt". Een verhaal van verlies en gemis. Het was heerlijk om te doen. Door de juiste begeleiding en de prettige sfeeer, ging het vanzelf. Een dag in een cocon van rust en aandacht. Helend en troostend.

Het resultaat was verbluffend. Kleurrijk en kunstzinnig. Maar de weg ernaartoe was eigenlijk het allermooiste. Mijmeren over een groot verlies en daar kleur en vorm aan geven is een zielenreis met een prachtige bestemming: heb je daar ineens een doos vol kleur en herinnering om mee naar huis te nemen.

Een workshop waarin je in een dag een mooi plekje maakt en je verhaal vertelt met niets anders dan je zintuigen en je fantasie. Een plekje om foto’s in te bewaren of een briefje in te stoppen.
Een aanrader voor jonge kinderen die eenn lief familielid zijn verloren. Voor vaders en moeders die geen plek hebben voor hun doodgeboren kindje. Voor iedereen die een kaarsje aan wil steken in een huisje vol herinnering.
Dit beeldverslag maakte ik ter herinnering en inspiratie. Ik wens mensen die geliefden zijn verloren een zelfgemaakt viltverhaal in een Hemeldoos toe!
recensie geschreven door Marian Schutte

Het was een prachtige dag. Met een vakvrouw die oprechte vragen stelt zodat het schilderij zich vormt onder je handen. Het is een dag die helend is en die alles laat zijn wat er is, wat er was en wat komt. Zeker de moeite waard om op deze manier met verlies zonder woorden aan het werk te zijn. Dank je wel voor je gastvrijheid en je deskundigheid. Je eerlijkheid en openheid. Een dag bij een kacheltje, een kopje thee en een prachtige tuin met de vogels als muziek.

Ik kwam binnen zonder beeld en zonder woorden. En daarin was ik niet alleen. De vier deelnemers van de workshop “Vertel je verhaal in vilt” vielen in hetzelfde warme bad van zachte stof, mooie materialen, open gesprekken en heldere uitleg.
Nathalie (Vilting Fingers en Hemelwieg) en Patricia Sandifort (Hemeldoos) lieten ons met al onze zintuigen ervaren hoe het is om het thema ‘verlies’ te verwerken in kleuren en patronen. Plukken zachte merinowol tussen je vingers. Zijde om er glans aan te geven en lapjes stof om patronen toe te voegen. Stralen helder water om de stoffen en kleuren in elkaar over te laten lopen. Met je handen de stoffen rollen en kloppen om er een stevig geheel van te maken.
Het uitpakken van de Hemeldoos was al een cadeautje. Ik had voor de gele gekozen, mijn lievelingskleur. De kleur van licht en liefde. Het houten kistje met uitneembare zijden, is een wereldje op zich. Er zit een lichtje bij. Het enige wat je nog hoeft te doen, is je verhaal erin stoppen. Of je herinneringen, je verdriet, je dankbaarheid, je vragen en je antwoorden.
En dat deden we. Stil en uitbundig, met tranen in onze ogen en een schaterlach.

recensie geschreven door Maartje Lute